fbpx

Kako dobro poznate Istro?

Za Istro se nam zdi, da jo vsakdo pozna kot lasten žep. Seveda, saj nam leži pred pragom, naša je. Toda ali res veste, kaj skriva v svoji notranjosti, kjer se končajo ustaljene turistične poti? Ste prepričani, da ne obstaja kje kotiček, za katerega niste še nikoli slišali, kaj šele ga obiskali? Avtorice Blodnika po Istri, ki so polotok prekrižarile po dolgem in počez, si česa takega ne bi več upale trditi … »Kosovo republika, Istra kontinent,« se je menda glasil grafit v Pulju.

Preverite svoje znanje s kratkim kvizom.

Kdo je najbolj zaslužen, da so Brioni zaživeli kot rajsko otočje in zaželen počitniški cilj premožnejših Evropejcev?Kako je bilo ime hrvaškemu športniku, ki je dosegel naslov evropskega, svetovnega in olimpijskega prvaka, bil po študiju ekonomist, po končani športni karieri pa je odprl bar v Pulju?V katerem kraju so počitniške kolonije preživljale cele generacije ljubljanskih otrok, saj tam stoji počitniški dom, za katerega skrbi Zveza prijateljev mladine Slovenije?Katerega od zaselkov z nenavadnimi imeni ni najti v Istri?
V katerem istrskem letovišču si je izvolil imeti počitniško hišo admiral jugoslovanske vojske Branko Mamula?
Červar je obmorski kraj v Istri, ki bi ga zaradi arhitekture lahko ljubkovalno poimenovali:V kateri kraj bi se napotili, če bi si zaželeli oddiha ob naravnih žveplenih vrelcih v Istri?
Kateri kraj je znan po tem, da je tam prebivala zeliščarka in čarovnica Mara, ki se je na svojem žalostnem koncu srečala z ognjem na grmadi?
Kaj je Zarečki krov?